Voor onderweg

Het is stil op straat. Ik zit achter mijn laptop op kantoor. Het is maart 2020. Het jaar is nog maar drie maanden onderweg en we zijn met z’n allen in een lockdown beland. Ik wiebel zenuwachtig op mijn bureaustoel heen en weer. Wat betekent dit voor mij? Ik moet een plan B hebben. En een plan C. Ik moet niet stilstaan, maar doorgaan en gas geven. Ik bedenk nieuwe bedrijfsscenario’s en vraag in mijn netwerk mensen om feedback. Die komen al snel met nieuwe contacten en aanvullende ideeën. Gelukkig blijft het werk doorlopen, maar dankzij de hulp van de mensen om mij heen liggen plan B en C klaar voor als het nodig is.

De sportschool gaat dicht. Ik stel een ruil voor met trainer Max: ik help hem met teksten en hij traint mij via FaceTime. De erker in mijn kantoor verandert in een geïmproviseerde sportschool met elastieken, een kettlebel en een matje. Ik besluit elke dag 10.000 stappen te gaan lopen, zodat ik in ieder geval buiten kom en in beweging blijf. Telefoongesprekken doe ik vanaf dat moment zoveel mogelijk lopend in de frisse lucht. Ik zie delen van mijn stad die ik nog niet eerder heb gezien.

Wegversperringen en omleidingen
Om mij heen komen de eerste berichten van wegversperringen en omleidingen: het reisbureau van mijn zus en zwager komt piepend tot stilstand. Mijn zus, de bikkel, besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en gaat in volle vaart solliciteren. Een andere weg die al langer lonkt in haar leven, namelijk iets doen met duurzaamheid, blijkt hierdoor open te gaan. Haar netwerk helpt haar door feedback te geven op haar sollicitatiebrieven, te bemoedigen en de online sollicitatiegesprekken met haar te oefenen. Na een aantal hartslagverhogende sollicitatiegesprekken heeft ze al snel een baan bij een organisatie in duurzaamheid.

Vereende krachten
En er zijn meer van die bikkels. Jacob Nauta, die ik interviewde voor een boekje over De Alde Feanen, kan geen evenementen meer organiseren in zijn activiteitenboerderij, maar besluit zijn grote pizzaoven op te stoken en overheerlijke pizza’s te gaan bakken. Een paar maanden later bouwt hij met vereende krachten van vrienden en familie in korte tijd een camping op het terrein van zijn boerderij en bezorgt hij mensen prachtige vakanties. Topkok Marijke van Essen van De Kleyne Sint Jacob die in haar kookatelier workshops en etentjes organiseert, vindt een nieuwe manier om andere mensen van haar kookkracht te laten genieten. Ze bereidt delicatessen en kooktassen die je op kunt halen. Zo maakt ze van thuis eten een feestje.

Nieuwe routes
En zo zijn er meer. Veel meer. Professionals, ondernemers, artiesten. Leraren, zorgmedewerkers en kappers. Moeders, vaders en kinderen. Ik heb met bewondering toegekeken hoe mensen om mij heen nieuwe wegen vonden. En ik weet dat jij dat ook hebt gedaan. Soms door kleine stappen langs de door jou al gebaande weg, soms met een grote omleiding of een compleet nieuwe route.

Geluksamulet
Als ik op bezoek ben bij familie in het westen van het land, krijg ik vaak voordat ik in de auto stap voor de terugreis iets in mijn handen gedrukt. Een mandarijn, een broodje, een zakje drop. ‘Voor onderweg,’ wordt er dan gezegd. In de auto op mijn weg terug ligt de mandarijn, het broodje of het zakje drop dan naast mij op de stoel. Als een meereizend stukje genegenheid en geluksamulet voor onderweg.

Pakketjes van lokale wegvinders
We blijven waarschijnlijk nog wel even met z’n allen op zoek naar nieuwe wegen. Daarom heb ik samen met de andere nieuwewegenvinders pakketjes samengesteld. Deze pakketjes van lokale wegenvinders zijn bedoeld om een klein beetje bij te dragen aan hun omzet én voor jou, voor onderweg.

Vind je het leuk om kennis te maken met de smakelijke producten van deze nieuwe wegenvinders, stuur dan een mailtje naar info@pitcc.nl onder vermelding van ‘onderweg’ en vertel in de mail welk pakketje je het meest aanspreekt. De omschrijving van de pakketjes vind je op deze pagina. Alle namen van de inzendingen doen we in een reistas en daar trekken we tien winnaars uit. We maken de uitslag bekend via de socials van PIT en sturen je een bericht (en pakketje) als je hebt gewonnen.

PIT wenst je een gezond 2021 vol met nieuwe wegen, goede reisgenoten en mooie momenten!

 

 

Delicatessen van De Kleyne Sint Jacob
Als je prijswinnaar bent, mag je zelf een pakket naar eigen smaak gaan uitzoeken bij De Kleyne Sint Jacob. Njammie! www.dekleynesintjacob.nl

Ambachtelijke mosterd met bierpakket
Een pakketje voor de liefhebber van ambachtelijke producten: de smakelijke mosterd van De Wartenster én een bierpakket van het Brouwdok. Cheers!
www.dewartenster.nl
www.hetbrouwdok.nl

Natuurlijke verwenproducten van Yfke
Yfke van Lavendel Wellness heeft een assortiment van pure en biologische schoonheidsproducten. Jij mag bij Yfke twee heerlijke producten uitzoeken of een behandeling boeken.
www. lavendelwellness.nl

Lekkers van Jouw Dagelijkse Kost
Prachtige winkel in Leeuwarden die smakelijke producten verkoopt van lokale ondernemers. Als je prijswinnaar bent, mag je zelf producten naar eigen smaak gaan uitzoeken. Whoop, whoop! www.jouwdagelijksekost.nl